Tudomany-es-az-ember-cikk A tudomány és az ember - Egészség Fejlesztő Klub

Olvastam egy izgalmas cikket, hogy a GVH 25 millió Ft-ra bírságolt egy egyéni vállalkozót, aki termékét az egészségre gyakorolt valótlan hatásokkal népszerűsítette.

Huszonöt millióból jó sok Milka csokit lehet venni, ezért tovább olvastam, milyen gaztettet követhetett el a vállalkozó, amire a törvény vaskeze lecsapott. Külön érdekes volt, hogy a honlapon, ahol megfigyeléseimet közzéteszem, szintén van néhány termék, amelyek akár még az egészségre is hatást gyakorolhatnak. 

Na, de mi is történt valójában?! Mielőtt valaki azt gondolná, hogy valakit csak úgy ukk-mukk-fukk meg lehet bírságolni Magyarországon, az téved. Nem lehet. A bírságolást komoly vizsgálat előzte meg, ahol lehetőséget adtak a vállalkozónak, hogy előterjessze a bizonyítékait. 

"A vizsgálat során a cég ... olyan fogyasztókat is idézett, akik úgy érezték, a termék gyógyító hatással volt rájuk. A GVH-nak viszont ez nem volt elég, hiszen csak a konkrét termékre vonatkozó vizsgálatokat fogadják el, a fogyasztói élmények nem számítanak tudományos bizonyítéknak."

Ez meggyőzött. Hiszen ami nem tudományos, az nem tudományos, nincs mit beszélni róla. Hacsaaak... hacsak fel nem tesszük a kérdést, hogy mit is nevezünk "tudományos"-nak. Az a tudományos, amiről valaki, vagy valamilyen szervezet, azt mondja hogy az az? Rendben. Ki dönti el, hogy milyen testület tudományos? Mondjuk a tudományos akadémia eléggé tudományos?

Kell hogy legyen még valami más is a háttérben, hiszen nem valószínű, hogy az akadémikusok minden, forgalomba kerülő gyógyszert megvizsgáltak. Vannak tehát valahol olyan testületek, amelyekre a törvényhozás - amely nem igazán egy tudományos testület - azt mondta, hogy ők az igazság letéteményesei, az ő szavuk dönti el, hogy valami tudományos vagy nem.

Ez rendben is van, sokan örülünk neki, hogy levették a hátunkról a gondot, és nem nekünk kell eldöntetni, hogy valami tudományos bizonyítéknak számít-e, avagy sem. Van nekünk elég bajunk ennélkül is, nem igaz?

Óvatosságból azért szóltam a hölgynek, aki ezt a honlapot üzemelteti, hogy esetleg letilthatná a hozzászólásokat a webáruházban. Mi van akkor, ha valaki botor módon olyat lenne képes leírni, hogy az a valami, amit ő ebben az áruházban megvásárolt, használt az egészségének? És, a honlap tulajdonosa nem tiltja le azonnal a hozzászólást, hanem hagyja ott éktelenkedni a termék alatt? Jön a GVH, a bírság, majd a végrehajtás, aztán pusztulás, halál a híd alatt. Hát kinek van erre szüksége? Neki biztosan nem.

Igaz, meghagyhattuk volna a hozzászólás rendszert úgy, hogy kizárólag negatív, becsmérlő hozzászólásokat jelentet meg, de egyrészt eddig egy ilyen se volt, másrészt ennek nem lenne sok értelme. 

Érdekes, gondoltam magamban... Milyen, messze ható következményei lehetnek, ha az ember elolvas egy ilyen cikket az interneten... Igaz, minimum megmentettem egy családot azzal, hogy a hozzászólásokat letiltotta a honlapon, de vajon hány embert fosztottam meg az egészségesebbé válás lehetőségétől? Ezzel együtt, hasznos volt egy kicsit elgondolkodni azon, hogy mi is az, amit ma tudomámyosnak nevezünk.